Det här med prematurbarn

Det värsta med att Harry kom för tidigt var att "starten" på våra nya liv som föräldrar inte alls blev som vi trodde. Satt på familjeliv och läste förlossningsberättelser och blir helt tårögd när man läser om alla mammor som efter barnet kommit ut får ha han/hon på bröstet och amma sitt barn, lyfta sitt barn, pussa och krama det. Jag blir så avundsjuk! Så alla ni som går tiden ut eller längre ska ändå vara glada. Ni slipper en massa jobbiga grejer!
Harry fick komma upp på mitt bröst i ca 5 min innan de fick gå iväg med han för att sätta in massa slangar i han. Han fick sondmatas i flera veckor och det tog flera dagar innan vi ens fick bära honom en längre bit än från skötbordet till vågen 1 meter bort. Amningen fick jag verkligen kämpa med för att den skulle fungera och ville nästan ge upp ett tag, men som tur var kämpade vi vidare. Nu funkar amningen äntligen bra! Förutom att han fortfarande spiller hälften av all mjölk :P
Samtidigt så är jag så grymt tacksam att han mådde så pass bra och att vi bara var inskrivna en månad på sjukhuset. Och jag skulle förstås inte vilja ändra på nånting, Harry kom när han kom för att han kände sig redo och visste att vi var redo också. Det var bara så himla tråkigt att första gången jag såg honom (förutom när han just kommit ut) var han full med slangar. Man såg knappt att det var ett barn där under någonstans. Dessutom känns det inte så himla roligt att ligga på sjukhus i flera veckor när man har en bild om att man ska få fara hem 2-3 dagar efter förlossningen. De första dagarna kände man sig knappt som en förälder eftersom man inte gjorde nå själv. Sköterskorna t.o.m. hjälpte oss att lyfta han från kuvösen till kängrupositionen på våra magar.
Som tur var hade vi ju förberett i princip allt hemma och Thomas hade kommit hem 2 veckor i förväg för att det inte fanns nå jobb kvar att göra i Kristianstad. Annars skulle jag kanske vara tvungen att gå igenom förlossningen ensam vilket jag aldrig skulle klara. Det var nog "meningen" att han skulle komma för tidigt och vi kände kanske på oss det på något sätt och han är verkligen världens finaste. Tänk ifall han skulle kommit när han var beräknad eller t.o.m. någon vecka efter, då skulle han bara vara ca 1-1½ månad nu, då skulle vi knappt känna honom! Nu blir han ju 3 månader på måndag. Åh, vad tiden går fort. Kan verkligen inte tänka mig att det skulle ha varit på något annat sätt.

Vet egentligen inte vad jag vill med detta inlägg då jag är världens mest tacksamma för det jag har och att jag inte skulle vilja ändra på något. Antar att jag med skulle vilja känna den känslan av att ha sitt nyfödda barn på bröstet och direkt kunna krama, pussa och amma. Samtidigt så är ju inte Harry så mycket prematur. Kan inte ens tänka mig hur jobbigt det måste vara att få barn ännu tidigare i graviditeten.

Nu är det dags för matning av lille underverket. ♥



8 timmar!

Inatt sov Harry nästan 8 timmar! Helt sjukt vad skönt det var. Han somnade kring halv tolv-tolv och vaknade inte förrän halv 8. Själv vaknade jag förstås varje timme efter klockan 3 eftersom jag bara väntade på att han skulle vakna. Men icke! Sen somnade han dessutom om och sov till halv 11, så idag är man riktigt utvilad :)

Det är helt sjukt hur fort tiden går och hur mycket Harryboy växer på alla olika sätt. Från att ha sovit i princip dygnet runt (Googlade "bebis som sover hela tiden") till att vara vaken flera timmar på dagen. Och inte bara ligga med öppna ögon som han gjorde förr i tiden. Utan "prata" och le och röra på sig. Han är så stor lillkillen! Får ju panik för att han växer så mycket. Rensade ut nästan alla kläder i stl 50 från hans garderob igår. SORGLIGT! Lill-Harry har blivit stor.


Stoor'n

Idag har vi varit på BVC för vägning och mätning igen. Nu väger han hela 5300 gram och är 57,5 cm lång! Han växer så det knakar lill-Harry :) Denna gång har han dock "bara" gått upp 300 gram/vecka, men det är ändå mer än det normala :)

Imorgon ska vi till Svensbyn eftersom att Harrys mormor enligt henne själv: "Aldrig hinner vara med Harry" och "Sist ni var här grät han bara hela tiden.." Jaja, förhoppningsvis är han gladare imorrn då. Ska även fara förbi Kajsa och gratta henne i efterskott :)



Skrikbäbis

Harry har gått och blivit en skrikig bebis helt plötsligt. Han har för några dagar sedan lärt sig hur man skriker vilket har varit säkert jättekul för honom, men mindre kul för hans föräldrar. De senaste dagarna har vi fått bära på honom varenda minut av hans vakna tid. För tillfället ligger han dock vaken och glad bredvid mig, så vi hoppas på att han har glömt av hur man skriker igen ;P

Hela veckan har varit rätt lugn då vädret inte direkt inbjudit till vagnpromenader och liknande. I onsdags var vi en sväng till Luleå och köpte en fåtölj. En sån där som gungar och som man kan fälla ut fotstöd på. LOVELY! Skitskön att sitta och amma i och väldans praktisk när Harryboy skrikit. Bara att be Thomas sitta och gunga fåtöljen medans jag sitter i den med skrikande bebis i famnen.

Nu är det snart julafton och det ska bli så HIMLANSCH spännande att se vad man får för julklappar. Jag undrar, jag undrar vad tomten kommer med i år. Hoppas det inte blir så jästarns kallt i veckan, fast det är nog att hoppas på för mycket då jag just kollat aftonbladets väder och det ser ut att bli kallt. Som vannlit med andra ord.

Här kommer lite nya bilder som mormor och gammelmormor (förlåt, mormorsmor) har önskat.

Hos mormor


Grattis Sigge på 1-årsdagen

Idag är det ett år sen Sigge föddes och dog. Kan fortfarande inte riktigt tänka på det eller prata om det utan att bli ledsen inombords. Senare idag ska vi tända ljus på minneslunden, men Harry får nog stanna hemma eftersom det är så satans kallt ute.

Vi saknar dig Sigge! Puss!

Nyklippt!

Så var man korthårig då! Eller nja, kanske inte kortkort, men axelkort iaf :) Blev himla nöjd iaf! Perfekt längd! :)

Och Harryboy har vägt sig idag, 4710 gram! + 400 gram även denna vecka. Han är en jäkel på att äta iaf. Han kommer säkert väga över 6 kg på dopet. Jobbigt för prällen :P

Och vet ni! Idag log Harry för första gången! Ett riktigt leende! Med ett litet "skratt" till och med. Sötisen våran! ♥

Liten tjockis!


Igår, idag, imorgon?

Alla dagar liksom flyter ihop just nu. Kanske för att alla dagar ser i princip likadana ut? Förutom att vi rantar runt på olika ställen på olika dagar.
Fast fredagen var ju faktiskt lite annorlunda! Jag bjöd in mig själv, Idorna, Kajsa och Sandra till Sanna för att "fira" min födelsedag lite. Blev ett glas vin (fler för vissa :P), pratmakarna (mitt lag förlorade!??) och singstar. Himla trevligt var det! :)

Denna vecka ser vi framemot vägning av Harry och klippning av mig i Luleå på onsdag. Torsdag ska jag på återbesök på MVC och på fredag snackas det om den årliga Twilight-kvällen för kvinnorna i familjen (dvs. jag, Sanna, mamma och mormor). Sen har vi också tänkt ha lite julmys i Svensbyn på lördag, eller söndag kanske det var? Koka lite knäck, baka lite grejjer och lyssna på julmusik. Blir mysigt, längtar! :)






4 kilos-klubben

Harry kan numera stoltsera med två saker:

- Han har krossat drömgränsen på 4 kg och väger nu hela 4,3 kg! Ett halvkilo upp sen förra veckan alltså.
- Han kan nu ha storlek 56. Liiite stort, men det funkar.

Vi var på återbesök på Sunderbyn igår och allt såg bra ut förutom att han har lite platt skalle eftersom han jämt ligger åt samma håll. Knäpp-Harry :)

Nybadad tjockis